De uitgeverij van De schrijversbende

Informatie voor schrijvers

De verschillende selfpublishing platforms maken het betrekkelijk eenvoudig om zelf een boek uit te geven. Een goed boek maak je echter niet alleen. Mede daarom hebben we De boekenmakersbende opgericht. De leden van het collectief kunnen elkaar zelf benaderen en al dan niet een vergoeding afspreken. Auteurs kunnen hun redacteur bijvoorbeeld een vast bedrag betalen en/of deze laten delen in de opbrengsten, maar werken met gesloten beurzen is ook mogelijk. Zo kunnen auteurs afspreken elkaars werk te redigeren.

Mogelijkheid 1: De bende produceert je boek en helpt bij de redactie en eventueel ook de vormgeving
Je krijgt in dit geval als auteur in beginsel 10%* voor boeken die verkocht worden via Bol en 20%* voor door ons uitgebrachte ebooks en papieren boeken die verkocht worden via 1boek.nl, dat is de boekhandel van onze drukker. Daarbij geven we je 10% korting op de inkoopprijs die we rekenen bij onze uitgeefdienst. Overigens raden we auteurs aan twee edities te maken: een gewone, die mensen kunnen kopen via Bol en/of de boekhandel op de hoek, en een goedkopere die ze kunnen kopen via 1boek.nl of hun eigen site. Je kunt je boek uitgeven onder een door jou bedachte uitgeversnaam of bij een van onze eigen imprints. Maar als je dat wilt en je boek voldoet aan onze kwaliteitseisen, kunnen we je boek ook uitgeven onder ons eigen label.

Mogelijkheid 2: Wij brengen je boek uit onder ons eigen label, maar verder doe je alles zelf
Onze boeken worden gedrukt, of eigenlijk geprint, op bestelling door een bedrijf dat gespecialiseerd is in deze techniek en een eigen online boekhandel heeft (maar waarbij je alleen als bedrijf terecht kunt). Daardoor kunnen we royalty’s geven tussen de 20 en 35% van de netto verkoopprijs. Dat wil zeggen, voor boeken die we verkopen via Bol.com krijgen auteurs 20%*. Voor ebooks en boeken die verkocht worden via 1boek.nl krijgt de auteur 35%*. Daarbij geven we schrijvers 10% korting op de inkoopprijs die we rekenen bij onze uitgeefdienst. Voor de goede orde, we geven je boek alleen uit onder ons label als het voldoet aan onze kwaliteitseisen.

Mogelijkheid 3: Je produceert je boek zelf onder ons label
Je boek wordt beoordeeld door de redactie en als we het goed genoeg vinden mag je het uitgeven onder onze naam bij een uitgeefdienst van je eigen keuze. We geven je in dit geval natuurlijk ook aandacht op onze andere sites. In principe vragen we hiervoor wel een vergoeding.

Mogelijkheid 4: Wij geven aandacht aan je boek ook al heb je het niet bij ons en ook niet onder ons label uitgegeven
Als we een boek goed vinden, kunnen we het aandacht geven op de andere sites van The social bookcompany, bijvoorbeeld in de categorie De vragen. Ook kan de auteur het in onze winkel zetten. In principe vragen we hiervoor wel een vergoeding.

Mogelijkheid 5: Je maakt alleen gebruik van de diensten van onze leden
Als niet-lid kun je gebruik maken van de diensten van onze leden. Je krijgt dan korting als je je boek uitgeeft via onze uitgeefdienst Blanco.

Wat zijn de kosten voor de auteur?
Of auteurs contributie moeten betalen, hangt ervan af. Als ze actief zijn in de bende en/of een editie van hun boek uitgeven bij de bende, dan zijn ze bijvoorbeeld geen contributie verschuldigd. Bij de mogelijkheden 3 en 4 zijn schrijvers in principe contributie verschuldigd. Deze bedraagt op het moment 75 euro per boek.

Waar kan ik me aanmelden?
Wil je dat wij jouw boek uitgeven? Kijk dan bij manuscript aanbieden. Zoek je een bij de bende aangesloten redacteur, kijk dan in dit (onvolledige) overzicht.

*) Royalty percentages hangen ook af van de verkoopprijs van het boek. Wil een auteur een boek bijvoorbeeld extra goedkoop maken, dan kan het zijn dat een percentage lager komt te liggen. Verder berekenen we royalty’s op basis van de verkoopprijs inclusief btw. Er gaan dus niet eerst nog allerlei kosten af.