De uitgeverij van De schrijversbende

Wedstrijd voor het beste afgewezen manuscript (dan wel zelfuitgegeven boek)


De winnaars van de Boekenmakersbendeprijzen 2015 zijn inmiddels bekend. Ga naar Buzzboeken voor het laatste nieuws.

boeklezerHeb je een manuscript opgestuurd naar meer dan een uitgever, maar zagen die er geen publiek voor? Dan kun je vanaf 1 juni voor het eerst meedingen naar de prijs van De boekenmakersbende voor het beste afgewezen manuscript! Je kunt dit jaar meedoen met romans, verhalenbundels en verhalende non-fictie, ook als je boek al is verschenen bij een selfpublishing platform of een niet-gevestigde uitgeverij, en inzenden kan tot en met 31 december 2014. De verdere voorwaarden lees je hieronder.

VOORWAARDEN BIJ DE WEDSTRIJD VOOR HET BESTE AFGEWEZEN MANUSCRIPT 2014

1. Inzendingen (voor dit jaar) moeten fictie of verhalende non-fictie zijn en minimaal 30.000 woorden tellen. Fanfictie is niet toegestaan. De inzender moet zelf de auteur zijn. We onderscheiden twee categorieën: jong talent (auteurs die op 1 januari 2015 nog geen 35 zijn) en ouder talent.
2. Meedoen onder pseudoniem is beperkt mogelijk. Door mee te doen geef je aan mee te willen werken aan promotionele activiteiten als je genomineerd wordt of wint.
3. Het manuscript mag al zijn uitgegeven via een selfpublising platform of een uitgeverij die zijn auteurs laat bijdragen in de kosten bijvoorbeeld. Ook manuscripten die al wel zijn opgestuurd naar uitgevers maar die (nog) niet zijn afgewezen mogen worden ingezonden. Auteurs die na inzending, maar voor de nominaties bekend zijn, alsnog een uitgever vinden, moeten hun inzending wel zo snel mogelijk terugtrekken. Nadat de nominaties bekend zijn gemaakt is terugtrekken niet meer mogelijk. Je kunt de prijs dus ook nog winnen als je in de laatste maanden voor de uitreiking een contract hebt gekregen van een reguliere uitgeverij.
4. Manuscripten moeten bevatten: titel, auteursnaam, korte inhoud, propositie of flaptekst, de eigenlijke tekst.
5. Inzendingen moeten bestaan uit twee delen. Het manuscript moet als bijlage in de vorm van een Word of ods bestand worden gemaild naar manuscript@buzzboeken.com. De onderwerpregel moet er als volgt uitzien: WEDSTRIJD | (titel van het boek). Daarnaast moet nog dezelfde dag informatie over het boek worden gegeven via dit formulier. Inzendingen moeten voor 1 januari 2015 binnen zijn.
6. De eerste selectie doet de bende zelf. Om te kunnen winnen moet een manuscript voldoen aan de eisen die de bende stelt aan boeken. Het belangrijkste criterium daarbij is of het boek in potentie (dus na redactie) of interessant is voor de meer kritische liefhebbers van het genre of voor een groter publiek of voor de literaire lezer. Er hoeft dus niet per se een groot publiek voor het boek te zijn en het boek hoeft ook niet Literatuur te zijn, maar het moet bijvoorbeeld niet alleen mensen aanspreken die ervaring hebben met het onderwerp.
7. Eind februari worden de genomineerden bekend gemaakt. De genomineerden sturen elk drie uitgeprinte exemplaren van hun boek naar de juryleden. Rond 1 april wordt de winnaar bekend gemaakt.
8. De winnaar in een categorie mag voor 500 euro gebruik maken van de diensten van een redacteur of vormgever die is aangesloten bij De boekenmakersbende op voorwaarde dat hij de bende toestemming geeft via onze eigen uitgeefdienst (dat wil zeggen bij De boekenmakersbende of een andere imprint van Blanco) een (midprice) editie uit te brengen van zijn boek en hiervan minimaal 300 exemplaren te verkopen tegen een royalty percentage van 15% voor een boek verkocht via 1boek.nl, dan wel 10% voor een boek verkocht via bol.com. Heeft hij tussen 1 juni 2014 en 1 april 2015 al gebruik gemaakt van redactie door een bendelid en wil hij door dit bendelid verder geredigeerd worden, dan zal deze hem hiervoor tot deze 500 euro minder in rekening brengen, tenzij vooraf anders door hen is afgesproken. (Heb je geen redactie van de bende (meer) nodig, bijvoorbeeld omdat je al een redacteur hebt, dan kunnen we je boek uitgeven tegen een hoger royalty percentage.) Daarnaast krijgt de winnaar in een categorie van 1boek.nl 15 exemplaren van hun eigen boek, een stapel boeken van AtlasContact,  een jaarabonnement als auteur bij e-boekplatform Woordstroom en een voucher voor de upload van hun boek bij e-boekplatform Boenda.
9. Elke van de niet-winnende genomineerden mag voor 250 euro gebruik maken van de diensten van een redacteur of vormgever die is aangesloten bij De boekenmakersbende op voorwaarde dat hij de bende toestemming geeft via onze eigen uitgeefdienst (dat wil zeggen bij De boekenmakersbende of een andere imprint van Blanco) een (midprice) editie uit te brengen van zijn boek en hiervan minimaal 300 exemplaren te verkopen tegen een royalty percentage van 15% voor een boek verkocht via 1boek.nl, dan wel 10% voor een boek verkocht via bol.com. Heeft hij tussen 1 juni 2014 en 1 april 2015 al gebruik gemaakt van redactie door een bendelid en wil hij door dit bendelid verder geredigeerd worden, dan zal deze hem hiervoor tot deze 250 euro minder in rekening brengen, tenzij vooraf anders door hen is afgesproken. Daarnaast krijgen de genomineerden elk een voucher voor de upload van hun boek bij e-boekplatform Boenda.
10. De jury voor de categorie jong talent bestaat uit: Vic van de Reijt (editor at large bij Nijgh & Van Ditmar), Peter Drehmanns (schrijver, dichter en voormalig literatuurrecensent)Judith Eiselin (schrijfster van Het feest van de eeuw) en Gert Jan de Vries (uitgeefagent bij Gibbon en oprichter van Boenda). De jury voor de categorie ouder talent bestaat uit: Irene Start (cultuurredacteur bij Elsevier), Adriaan Krabbendam (zelfstandig redacteur), Marja Duin (zelfstandig redacteur)Charlotte Pennink (medewerker bij boekhandel Daan Nijman) en Dirk Degraeve (boekenblogger). De andere jurymedewerkers zijn Kelly Meulenberg, Laurie de Zwart, Caroline Soesbergen en Nynke-Boudien Plat.
11. De bende behoudt zich het recht voor dit reglement zo nodig aan te passen.

Zelf boek uitgegeven of plannen in die richting? Kijk dan ook bij Blanco en Onafhankelijke schrijvers!

Share Button
 1. Ik lees: En denk vooral goed na over zaken als de korte inhoud en de propositie van je boek. Die zijn minstens zo belangrijk als het boek zelf! — En wat als het om een verhalenbundel van twintig verhalen gaat? Van elk verhaal een korte inhoud maken?

  Groetjes

  • Van elk verhaal een korte inhoud geven lijkt me geen goed idee. Vraag je liever af wat je op de flap zou kunnen zetten. Is er iets dat je verhalen verbindt? Hoe zou je iemand die je werk nog niet kent kunnen verleiden je boek in ieder geval open te slaan? Kun je een paar personages schetsen? Kijk anders eens hoe andere verhalenbundels worden gepresenteerd. Succes!

 2. Bedankt Roos, ik denk dat het belangrijk is de lezer op de flap duidelijk te maken wat hij of zij wel en niet mag verwachten.

  Nog een vraagje: kortverhalen die enkele jaren geleden in een literair tijdschrift verschenen zijn (en waarvan sommige intussen hier en daar aangepast zijn) mogen die in de bundel?

  Groetjes

 3. Mag het ook een kinderboek zijn?

 4. Ik wil toch nog even erop attenderen dat ook door P.O.D. uitgevers uitgeefcontracten worden verzonden. Bijvoorbeeld Free Musketeers. Zodra het contract ondertekend is kan je volgens mij niet zo maar overstappen naar een andere uitgever. Dat kan alleen wanneer het boek via zo’n uitgever uitsluitend gedrukt wordt (en verder niets), dus geen contract ondertekend.

  • Dat klopt. (POD) uitgevers die geen geld vragen voor bijv. vormgeving en correctie vragen in ruil daarvoor over het algemeen voor minstens drie jaar het uitgeefrecht. We wijzen hierop in de Veelgestelde vragen, maar het staat natuurlijk ook in het contract dat auteurs bij deze uitgevers/uitgeefdiensten gesloten hebben. Het is een van de dingen die je je moet afvragen als indie auteur. Betaal ik een redacteur of een andere professional, werk ik samen met een collega-auteur, of doe ik afstand van mijn uitgeefrechten?

 5. Beste bende, wat gebeurt er met de rechten van het winnende verhaal? Hebben jullie ook een soort contract of kan de winnaar na jullie editie nog steeds zelf zijn/haar boek uitgeven?

  • Beste Ilja, wat we vragen, als je als winnaar gebruik maakt van de diensten van een van onze redacteuren, is dat wij je boek mogen uitgeven en daarvan 300 exemplaren mogen verkopen, waarbij jij 15% krijgt per verkocht boek. Maar als jij daarnaast je boek nog op een andere manier, bijv. als ebook, wilt uitgeven, dan is dat wat ons betreft geen probleem.

 6. Beste bende,

  Mijn Wordbestand van het boek heeft reeds het boekformaat (22,9 cm x 15,2 cm). Mag het zo opgestuurd worden of moet het in A4?

 7. Hallo, ik heb mijn manuscript alleen nog maar in een PFD-bestand. Mag dit zo ook opgestuurd worden?

 8. Oeps, ka PDF natruurlijk :-) Bedankt!

 9. Benieuwd naar de jury en de extra prijzen? Ik heb deze informatie net toegevoegd aan de voorwaarden hierboven!

 10. Hallo!

  Ik heb mijn boek uitgegeven via een printing on demand uitgever: boekscout!

  Is het nu alsnog mogelijk het boek ook uit te geven bij jullie en mee te doen met de wedstrijd?

  • Je kunt meedoen, maar of we je boek dan ook kunnen uitgeven (of bijv. een goedkope editie ervan) hangt af van Boekscout. Als je hen de uitgeefrechten hebt gegeven, kun je meestal pas na drie jaar je boek ergens anders onderbrengen.

 11. Ik ben nu wel nieuwsgierig: Moet het manuscript in het Nederlands geschreven zijn? Daar zie ik namelijk niets over staan.

 12. Ik heb een tijd geleden mijn inzending gedaan. Klopt het dat ik daar nooit een bevestiging van heb gekregen?

  • Beste Jacqueline, door een fout van onze kant hebben niet alle eerste inzenders bericht gekregen, maar jouw naam of emailadres kom ik hoe dan ook niet tegen. Misschien kun je je manuscript vandaag of uiterlijk morgen alsnog opsturen?

 13. Is de shortlist al bekend? en zo ja, waar kan ik die vinden?

 14. Pingback : Praktisch | Publishing apart together – wat, hoe en waarom? | Uitgeverij Blanco

plaats zelf een bericht