De uitgeverij van De schrijversbende

Veelgestelde vragen

Lees het antwoord op de onderstaande veel gestelde vragen om een idee te krijgen van onze werkwijze.

Wat doen jullie precies?
De boekenmakersbende is een uitgeverij van indie boeken. Dat wil zeggen dat de schrijver zelf zorgt voor een redacteur en een vormgever bijvoorbeeld en in ruil daarvoor hogere royalty’s krijgt. Ook is het mogelijk om bij ons een goedkope editie te maken van een boek dat al ergens anders is uitgegeven. Voor de goede orde, onder het label van de bende geven we alleen maar boeken uit die we echt goed vinden.

Waar komt het woord indie vandaan?
Indie komt van independent. Mocht het woord nog niet tot je vocabulaire behoren, je zult zien dat je het vanaf nu nog vaak zult tegenkomen.

Wat verstaan jullie onder een goed boek?
We geven een boek alleen aandacht op onze sites en brengen het ook alleen maar uit onder onze naam als het voldoet aan de volgende eisen.

* Het moet goed in elkaar zitten.
* De stijl moet in ieder geval acceptabel zijn.
* Het moet er goed uitzien.
* Het aantal taal- en spelfouten moet te verwaarlozen zijn.
* Het moet tenminste een element bevatten waarom het publiek waarvoor het bedoeld is het zal willen lezen, zoals een aansprekend onderwerp of een uitzonderlijke stijl.

Hoe bepalen jullie of een boek goed is?
Een boek kan in beginsel het label van de bende krijgen in elk van de volgende gevallen.

* De auteur kan een positieve beoordeling overleggen van een ervaren en onafhankelijke agent, redacteur, schrijfcoach.
* Het boek is positief besproken door een gezaghebbende recensent.
* Het boek wordt aanbevolen door minstens twee leden van de bende met ervaring als redacteur of schrijfcoach.
* Het boek heeft al een groot publiek en wordt aanbevolen door tenminste een lid van de bende met ervaring als redacteur of schrijfcoach.

Hoe werkt het collectief?
De verschillende selfpublishing platforms maken het betrekkelijk eenvoudig om zelf een boek uit te geven. Een goed boek maak je echter niet alleen. Dit was een van de redenen om De boekenmakersbende op te richten. De leden van het collectief kunnen elkaar zelf benaderen en al dan niet een vergoeding afspreken. Auteurs kunnen hun redacteur bijvoorbeeld een vast bedrag betalen en/of deze laten delen in de opbrengsten, maar werken met gesloten beurzen is ook mogelijk. Zo kunnen auteurs afspreken elkaars werk te redigeren.

Hoeveel royalty’s krijgen de schrijvers die hun boek zelf bij jullie uitgeven?
Onze boeken worden gedrukt, of eigenlijk geprint, op bestelling door een bedrijf dat gespecialiseerd is in deze techniek en een eigen online boekhandel heeft (maar waarbij je alleen als bedrijf terecht kunt). Daardoor kunnen we royalty’s geven tussen de 15 en 35% van de netto verkoopprijs. Dat wil zeggen, voor boeken die we verkopen via Bol.com krijgen auteurs 15%*. Voor boeken die verkocht worden via 1boek.nl, dat is de boekhandel van onze drukker, krijgt de auteur 35%*. Daarom raden we auteurs ook aan twee edities te maken: een gewone, die mensen kunnen kopen via Bol en/of de boekhandel op de hoek, en een goedkopere die ze kunnen kopen via 1boek.nl of hun eigen site. Daarbij geven we schrijvers 10% korting op de inkoopprijs die we rekenen bij onze uitgeefdienst.

Hoeveel royalty’s en korting krijgen de schrijvers als jullie hen helpen bij de redactie en vormgeving?
Dat hangt ervan af, maar je krijgt als auteur altijd minstens 10%* voor een boek dat verkocht wordt via Bol en 20%* voor een boek dat verkocht wordt via 1boek.nl.

Kan ik door jullie uitgegeven boeken ook kopen bij de gewone boekhandel?
Dat hangt een beetje af van de boekhandel. Op zich kan elke boekhandel onze boeken bestellen via 1boek.nl.

Kan ik jullie boeken altijd ook kopen bij de schrijver zelf?
Dat hangt ervan af. Schrijvers kunnen bij ons goedkoop hun eigen boek inkopen, maar we verplichten hen niet hun boek ook zelf te verkopen.

Kunnen jullie van elk boek dat voldoet aan jullie eisen een eigen (goedkopere) editie maken?
Dat ligt eraan wie de uitgeefrechten heeft. Sommige selfpublishing platforms helpen je bij de vormgeving en correctie bijvoorbeeld en geven je dan alleen zonder aanloopkosten uit als je hen het exclusieve uitgeefrecht geeft. Hetzelfde geldt voor reguliere uitgevers. Dan kun je het niet zomaar meer uit laten geven door een andere partij zoals de bende, al kunnen we je nog wel opnemen in onze selecite.

Klopt het dat jullie in de door jullie uitgegeven boeken ook de naam van de redacteur vermelden?
Ja. De rol van de redacteur is vaak groter dan mensen beseffen, vandaar.

Stel een gevestigde uitgever toont belangstelling voor mijn door jullie uitgegeven boek. Kan ik dan overstappen?
Natuurlijk! Dat je ons toestemming geeft je boek uit te brengen, betekent niet dat je ons het exclusieve uitgeefrecht geeft.

Wat zijn de kosten voor de auteur?
Of auteurs contributie moeten betalen, hangt ervan af. Als ze actief lid zijn, betalen ze alleen de kosten voor een ISBN.

Welke eisen stellen jullie aan de andere boekenmakers?
Boekenmakers kunnen alleen lid worden als ze een relevante opleiding hebben gevolgd en/of de nodige ervaring hebben op het terrein waarop ze hun diensten aanbieden. In beginsel mogen ze de tag ervaren boekenmaker of ervaren redacteur bijvoorbeeld alleen gebruiken als ze meerdere jaren full time actief zijn geweest in de betreffende categorie en daarbij ervaring hebben opgedaan bij een gevestigde uitgeverij. Tags met beginnend geven aan dat een boekenmaker zich op het betreffende gebied nog verder wil ontwikkelen, maar bijvoorbeeld al wel stage heeft gelopen. Overigens is het de verantwoordelijkheid van de auteur zelf om na te gaan of een boekenmaker wat hem/haar betreft genoeg in huis heeft in verhouding tot het tarief wat deze vraagt. Auteurs beslissen zelf of ze iemand willen inschakelen met meer of minder ervaring.

Wat verwachten jullie van jullie leden?
Natuurlijk waarderen we het zeer als je als boekenmaker op de een of andere manier actief lid bent. Dat kan bijvoorbeeld door het schrijven van gastblogs voor een van onze sites of door zitting te nemen in de redactie. Maar niets is verplicht!

Waarom zou ik als boekenmaker lid worden van de bende?
Als lid van de bende kun je een eigen profiel aanmaken, dat ook zichtbaar is voor niet-leden, en activiteiten aankondigen, zoals workshops en presentaties. Bovendien kun je via Blanco een eigen label beginnen.

Ik wil als boekenmaker een eigen label beginnen via Blanco. Hoe pak ik dat aan?
Stuur een mailtje naar bende@buzzboeken.com en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Hoeveel is de contributie eigenlijk?
De contributie voor auteurs is op dit moment 75 euro per boek. Deze zal trouwens vaak helemaal niet betaald hoeven worden (zie de antwoorden op de vragen hierboven). Voor andere boekenmakers is het lidmaatschap van de bende gratis.

*) Royalty percentages hangen ook af van de verkoopprijs van het boek. Wil een auteur een boek bijvoorbeeld extra goedkoop maken, dan kan het zijn dat een percentage lager komt te liggen. Verder berekenen we royalty’s op basis van de verkoopprijs inclusief btw. Er gaan dus niet eerst nog allerlei kosten af.